top of page
336127102_879801909773472_439893844410217921_n.jpg

Lago d'Iseo

Kristalno čisto jezero Iseo krasi več srednjeveških mest, cesta, ki ga obkroža pa je vklesana v pobočje gora, ki ga obdajajo.  Jezero ima 3 otoke, največji je Monte Isola. Vzdolž vzhodnega dela jezera poteka pot, imenovana Antica strada Valeriana, katere najlepši del bomo prehodili. Obilica nezahtevnih pohodnih poti ponuja izjemne razglede na jezero in mesteca na obali. Lovere je razglašeno za eno najlepših v Italiji.

Področje je poznano po odličnem olivnem olju, ribjih jedeh in »salumih«.

Treking poteka po označenih, nezahtevnih in urejenih poteh. 
Spimo v hotelu in delamo enodnevne ture.
CENA 550 eur - vključen polpenzion
Kondicija: 2/5
Tehnična zahtevnost: 1/5 

Termin:
28. 10. - 31. 10. 2023

Program trekinga

Dokončen program trekinga se lahko v primeru nepredvidljivih okoliščin razlikuje od opisa. 

1.dan
 

Zgodaj zjutraj se odpravimo do jezera Iseo. Kar takoj si bomo privoščili najlepši del Via Valeriane, ki je bila stoletja glavna trgovska pot, ki je povezovala tukašnje prebivalstvo z dolino Camonici. Pričnemo v vasici Pilzone in se skozi vasice, oljčnike, mimo cerkva in kapelic podamo do cilja, mesteca Marone. Pot je tlakovana, krajši odseki asfaltirani, nekaj pa jo poteka po travnikih. Nezahtevno. Ves čas se nam ponujajo razgledi na jezero, otok Monte Isola, ugledamo pa tudi oba manjša (Loreto in Sao Paolo). Pohod končamo ob obali jezera, kjer bo čas tudi za kakšno pijačo. Do izhodišča se vrnemo z vlakom.

Nastanimo se v hotelu, večerjo pa si privoščimo v lokalni »osteriji«.

Višinska razlika: 300 m vzpona

Dolžina: 12 kilometrov

Trajanje: 4 - 5 ur hoje

2. dan
 

V Sulzanu se vkrcamo na ladjico in zapeljemo do otoka Monte Isola, ki je največji italijanski jezerski otok. Otok, ki je bil naseljen že v prazgodovini, odlikuje izjemna klima, saj se severni alpski tok, sreča z južnim mediteranskim, kar omogoča edinstveno floro. Nos bomo vtaknili v vse kotičke tega čudovitega otoka, ki ima 1700 prebivalcev in vsaj tri vasice, ki so vredne obiska. Povzpeli se bomo na sam vrh otoka (600), kjer stoji Marijino svetišče, razgledi pa zajamejo celotno okolico jezera Iseo. Čudovito. Krožno, tik na obalo, se vrnemo do pristanišča, vmes pa bo čas tudi za kavo in klepet.

Povratek v hotel in večerja.

 

Višinska razlika: 400 m vzpona

Dolžina: 12 kilometrov

Trajanje: 5 ur hoje

3. dan

Projekt arhitekta Chrisa Bangla so ogromne klopce (Panchina Gigante) , ki so postavljene na razglednih točkah nad jezerom Iseo. Klopi spremenijo perspektivo na svet okoli, saj so ogromne in odrasel človek se počuti kot majhen otrok. Eno, modro – zeleno, bomo obiskali. Njena barva simbolizira barve jezera, klopca pa je resnično postavljena na razgledno mesto. Pot poteka krožno, skozi oljčnike, vasice, mimo kmetij. Ves čas se nam s ptičje perspektive odpirajo razgledi na jezero, v daljavi pa se bleščijo bele gore. Izjemno.

Povratek v hotel in večerja.

Višinska razlika: 450 m vzpona

Dolžina: 8,5 kilometra

Trajanje: 4 - 5 ur hoje

4. dan

Noge bodo že malo utrujene, zato je pred nami zgolj sprehod po idilični sprehajalno-kolesarski poti, ki poteka tik nad gladino jezera d'Iseo. Sledi ogled enega najlepših krajev v Italiji, Lovere. Številni pisatelji so ga označili kot najbolj romantičen kraj, kar so jih videli. Možnost za nakupe, oglede ali pa samo posedanje ob obali jezera. Na poti domov se bomo zapeljali še po cesti, ki je vklesana v skalnata pobočja in kjer so snemali spektakularne vožnje Jamesa Bonda. 
Povratek v večernih urah.

Dolžina: 4 kilometre
Trajanje: 1 ura hoje

Cena 550 € vključuje:

 • ​3x nočitev v hotelu v dvoposteljnih ali triposteljnih sobah

 • 3x samopostrežni zajtrk

 • 3x večerja 

 • prevoz z udobnim kombijem (odhodi iz Kranja in Ljubljane)

 • cestnine, ladjica, vlak in parkirnine

 • organizacijo in vodenje (2 vodnici PZS)

Možna doplačila:

Cena ne vključuje:

 • hrane in pijače na turah

 • pijače pri večerji

 • stroškov osebne porabe

Odpoved trekinga:

 • V primeru odpovedi trekinga s strani agencije se potniku vrnejo vsa vplačana sredstva. 

 • V primeru odpovedi trekinga s strani potnika veljajo splošni pogoji. 

DSC06870.JPG
bottom of page