top of page
412747080_257032357207728_1674939100663701901_n.jpg

Apenini Emilie Romagne

Na tem trekingu vas vabiva v edinstven, malo poznan, gričevnat svet Apeninov Emilie Romagne. S pohodnimi čevlji na nogah bomo raziskovali, leta 2023, razglašeno Unescovo dediščino. Svet, za katerega so značilni žlebovi (calanchi) in grebeni iz krede (gessi). Svet, kjer rastejo oljke, vinska trta in kaki, področja pa so polna brezen in jam. Razgledi na skalne skulpture, žlebove in grebene so nezemeljski. Poleg pohodnih doživetij nas čakajo tudi čudovita srednjeveška mesteca in opuščene vasice, ki počasi dobivajo nazaj svojo podobo.

Nastanjeni smo v Brisighelli, ki velja za eno najlepših italijanskih srednjeveških vasi.

Treking poteka po označenih, nezahtevnih in urejenih poteh. 
Spimo v hotelu in delamo enodnevne ture.
CENA 550 eur - vključen polpenzion
Kondicija: 3/5
Tehnična zahtevnost: 3/5 

Termin:
14.3. - 17.3.2024

Program trekinga

Dokončen program trekinga se lahko v primeru nepredvidljivih okoliščin razlikuje od opisa. 

1.dan
 

Prvi dan obiščemo naravni rezervat Contrafforte Pliocenicom in se povzpnemo na njegov najvišji vrh. Vrh je visok zgolj dobrih 600 metrov, a izjemno prepoznaven, saj ima čudovite stolpe, ki sta jih oblikovali erozija in vremenski pojavi. Pohod začnemo v čudoviti vasici Brento, ki je majhen biser, postavljen pod to goro, goro Adone. Prehodili bomo del poti imenovane Via degli Dei / Pot bogov in se čudili nad področjem Apeninov v okolici Bologne. Opravili bomo krožno turo, ki nam bo pričarala prvi stik z edinstveno pokrajino.

Po končani turi se zapeljemo v Dozzo. Mestece kulture, kjer se vsako leto srečajo umetniki celega sveta in izdelujejo poslikave na fasadah hiš. Lepo? Je! Prosto za ogled in fotografiranje.

Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Višinska razlika: 300 m vzpona

Dolžina: 6 kilometrov

Trajanje: 2-3 ur hoje

2. dan
 

Naše izhodišče je v hrib postavljeno srednjeveško mestece Tossignano. Tam zakorakamo v svet krede/gipsa. Področje se imenuje Vena dei Gessi Romagnola in je najdaljši kredni greben v Evropi. Dolg je 25 kilometrov, zaradi edinstvenosti tudi zaščiten in njegov velik del bomo prehodili tudi mi. Lepot okolice se ne da opisati, treba jih je doživeti. Neobljudene poti se strmo dvigajo in spuščajo. Speljane po krednih grebenih, tla pa se v soncu lesketajo, kot bi hodili po kristalih. Vmes zavijemo v globoke gozdove, pogledujemo proti poljem, oljčnikom in vasicam, postavljenim v prelep gričevnat svet.

Pot se večkrat vzpne in spusti, do izhodišča pa se vrnemo delno krožno. Krajši deli poti potekajo tudi po asfaltu, kajti samo tako lahko dobimo vpogled v pokrajino, ki nas obdaja.

Povratek v hotel, večerja in nočitev. 

 

Višinska razlika: 750 m vzpona

Dolžina: 15 kilometrov

Trajanje: 6 ur hoje

3. dan

Pot kristalov nas čaka. Spet krožna tura, ki pokaže nov vidik parka. Tudi na kak vrh skočimo, seveda. Vmes pa se spet vzpenjamo in spuščamo po precej strmih poteh, ki se vmes prijazno izravnajo. Monte Mauro je najvišji vrh grebena Veno dei Gessi Romagnola in ima prepoznavno obliko, ki se loči od ostalih vrhov doline reke Sintria.  

Značilnost tukajšnjega sveta so tudi kraške jame, ki jih je res ogromno, ter brezna in doline. Pristna narava, ki je še precej nedotaknjena in ne obiskana.

Povratek v hotel in večerja.

Višinska razlika: 900 m vzpona

Dolžina: 13 kilometrov

Trajanje: 6 ur hoje

4. dan

Jama, s katero se prebivalci prav ponašajo, se imenuje jama kralja Tiberia. Ogledali si jo bomo na dan, ko se odpravljamo domov. Voden ogled nam vzame uro in pol, nato pa se podamo še na en pohod. Calanchi di Abbadesi nas bodo navdušili in domov se bomo vrnili polni vtisov s pokrajine, ki je res zelo drugačna in zelo lepa. Spet bomo opravili delno krožno turo in (če ne prej) bodo tukaj naši čevlji zagotovo precej blatni. Ampak … vsak korak bo nagrajen.
Povratek v večernih urah.

Višinska razlika: 350 m vzpona
Dolžina: 7 kilometrov
Trajanje: 3 ure hoje

Cena 550 € vključuje:

 • ​3x nočitev v hotelu v dvoposteljnih ali triposteljnih sobah

 • 3x samopostrežni zajtrk

 • 3x večerja s poudarkom na lokalni kulinariki

 • prevoz z udobnim kombijem (odhodi iz Kranja in Ljubljane)

 • vstopnina v jamo

 • organizacijo in vodenje (2 vodnici PZS)

Možna doplačila:

Cena ne vključuje:

 • hrane in pijače na turah

 • pijače pri večerji

 • stroškov osebne porabe

Odpoved trekinga:

 • V primeru odpovedi trekinga s strani agencije se potniku vrnejo vsa vplačana sredstva. 

 • V primeru odpovedi trekinga s strani potnika veljajo splošni pogoji. 

DSC02664_16-9.JPG
bottom of page