top of page
357368778_10230267624424834_9071639033543666617_n.jpg

Apuanske Alpe

Apuanske Alpe ležijo na severozahodu romantične Toskane in so njen skriti, edinstveni kotiček. Divja gorska pokrajina je neverjetno raznolika. Gosti gozdovi so prepleteni z obilico pohodniških poti, ki so različno zahtevne. Belo zlato Apuanskih Alp je carrarski marmor, ki ga v teh krajih klešejo že od rimskih časov. Za Michelangela je bil ta marmor najbolj plemenit, saj je iz njega izdelal znamenitega Davida. Treking nas bo vodil po poteh, ki so jih nekoč imenovali Lizze. Po njih so vse do leta 1962 z rokami in voli spravljali marmor v dolino.

Marmorne gore okoli Carrare obljubljajo poleg veličastne gorske panorame vedno znova tudi osupljive poglede. Ko se kopamo v Tirenskem morju, so namreč beli kamnolomi videti kot

fatamorgana oz. ogromna snežišča. 

Treking poteka po označenih in urejenih poteh. 
Spimo v hotelu ob obali in delamo enodnevne ture.

CENA 570 eur - vključen polpenzion
Kondicija: 3/5

Tehnična zahtevnost: 3/5 

Termin:
22.6. - 25.6. 2024

Program trekinga

Dokončen program trekinga se lahko v primeru nepredvidljivih okoliščin razlikuje od opisa. 

1. dan
 

Zapeljemo se do izhodišča prvega trekinga, ki nam bo razkril prvi pogled v Apuanske Alpe. Celotno pogorje je zaznamovano z ostanki 2. svetovne vojne (Linea Gotica), pogledi na kamnolome marmorja pa so osupljivi. Alpe ležijo tik na obalo Masse in Carrare in vrh, ki ga bomo obiskali, nam ponudi razgled tudi na Tirensko morje. Pot se prične udobno, skoraj po ravnem, nato se vzpne do travnatega roba, kjer se odprejo pogledi na višje vrhove Apuanskih alp, kamnolome in majhne vasice globoko pod nogami. Po grebenu se približujemo vrhu, ki ga krasi velik križ. Delno krožno se vrnemo na izhodišče. Sledi vožnja do hotela. Čas za kopanje (hotel je par minut oddaljen od brezplačne, urejene plaže), sprehod ob obali ali pa počitek. Večerja, nočitev.

Višinska razlika: 300 m vzpona, 300 m sestopa

Trajanje: do 4 ure hoje 

2. dan

Čas za drugo zgodovinsko/lokalno znamenitost in najdaljšo turo trekinga. Po poti imenovani Via Vandelli, ki je bila nadelana v času Marije Terezije, se bomo vzpeli do oskrbovanega zavetišča in naprej na prelaz/sedlo, ki nam ponudi pogled v osrčje Apuanskih alp (tudi najvišji vrh), kamnolome, jezera in mehko gričevje bolj poznanega predela Toskane. Via Vandelli je pot z zgodbo. Ob nastanku je služila kot LIZZA (pot, po kateri so delavci iz kamnolomov spravljali ogromne kose marmorja), med drugo svetovno vojno pa so jo uporabljanje ženske iz Masse za blagovno menjavo. Pot je odlično ohranjena in se nenaporno vzpenja do sedla. Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Povratek v hotel, kopanje in večerja.

Višinska razlika: 1300 m vzpona, 1300 m sestopa

Trajanje: do 8 ur hoje

3. dan

Gostila nas bo starodavna vas, ki se nahaja  v Apuanskih Alpah in je po vsem svetu znana po poslastici iz svinjske maščobe Lardo di Colonnata in po kamnolomih marmorja. Treking začnemo na trgu znane vasice in se skozi gozd povzpnemo do opuščene vasi, ki pa je še zelo lepo ohranjena. Krožno pot nazaj obogatimo z vzponom po razgledni, grebenski poti na vrh, sledi spust po gozdu do izhodišča. Greh bi bil, če se ne bi sprehodili tudi po vasici in mogoče poskusili nekaj lokalnih dobrot. Odlične so!

Povratek v hotel, kopanje, večerja, nočitev.

Višinska razlika: 500 m vzpona, 500 m sestopa

Trajanje: do 5 ur hoje

4. dan

Bodo noge že malo utrujene, a kljub vsemu bomo imeli še dovolj energije za še en čudovit vpogled v pokrajino, ki nas bo gostila. S poudarkom na botaniki in vzponom na razgledišče si bomo vtisnili zadnje, čudovite spomine na Apuanske alpe. Postanek v koči, kjer si bomo lahko privoščili obrok, nato pa vožnja v Slovenijo.

Višinska razlika: 150 m vzpona, 150 m sestopa

Trajanje: do 3 ur hoje

Cena 570 € vključuje:

 • ​3x nočitev v hotelu

 • 3x samopostrežni zajtrk

 • 2x večerja v restavraciji

 • 1x večerja v piceriji

 • prevoz z udobnim kombijem (odhodi iz Kranja in Ljubljane)

 • vstopnine 

 • cestnine in parkirnine

 • organizacijo in vodenje (dve vodnici PZS)

Možna doplačila:

Cena ne vključuje:

 • hrane in pijače na turah

 • pijače pri večerjah

 • stroškov osebne porabe

Odpoved trekinga:

 • V primeru odpovedi trekinga s strani agencije se potniku vrnejo vsa vplačana sredstva. 

 • V primeru odpovedi trekinga s strani potnika veljajo splošni pogoji. 

DSC09337.JPG
bottom of page