top of page
DSC01314.JPG

Schladminger Tauern

Schladming poznamo predvsem kot smučišče, kjer potekajo moške tekme v svetovnem pokalu. Nad smučišči se razprostirajo z vodo bogate Schladminger Tauern, razgibano, granitno gorstvo. Na stotine kilometrov pohodniških poti vodi do osupljivih vrhov in neštetih idiličnih gorskih jezer.

Del teh visokogorskih poti bomo prehodili na štiridnevnem trekingu, poimenovanem Schladminger Höhenweg.

Treking poteka po označenih, urejenih in nezahtevnih planinskih poteh.

Treking poteka od koče do koče.

CENA 550 eur - vključen polpenzion
Kondicija: 5/5
Tehnična zahtevnost: 5/5 
 
Termin:
25.7. - 28.7.2024

Program trekinga

Dokončen program trekinga se lahko v primeru nepredvidljivih okoliščin razlikuje od opisa. 

1. dan
 

Vožnja v Schladming, kjer se z gondolo povzpnemo na Hochwurzen. Zakorakamo v pogorje Schladminger Tauern. Gozdna in nato travnata pot nas vodi čez vrhove in pod njimi. Za vsakim vzponom sledi tudi spust in z vsakim korakom smo bližje lepotam tega pogorja, ki ga krasijo številna gorska jezera, za kuliso pa se kaže mogočno pogorje Dachstein.  Pri katerem od jezer si bomo privoščili odmor, vanj mogoče namočili noge, dan pa zaključili pri koči Ignaz-Mathis, ki je postavljena nad ogromno gorsko jezero, ki ima celo svoj otoček. 

Večerja in nočitev. 

Višinska razlika: 900 m vzpona, 750 m spust

Dolžina: 12 kilometrov

Trajanje: 6 - 7 ur hoje

2. dan

Zajtrk. Pot nas vodi mimo jezera, nato pa se v okljukih, mestoma precej strmo vzpenja proti vrhu. Razgled na pogorje Dachsteina na eni strani, na drugi pa pogled v osrčje Schladminger tauern. Pot se prelomi, spet se spuščamo do prvega roba. Tukaj, globoko v dolini, zagledamo jezero, nad njim pa lično gorsko kočo, ki pa še ni naš cilj. Okrepčamo se in pot nadaljujemo po travnati dolini. Spremljajo nas žvižgi svizcev in zagotovo kakšnega tudi zagledamo. Spet vzpon in končno je pod nami naše prenočišče. Vsi napori bodo ob okusni večerji zagotovo hitro pozabljeni. 

Večerja in nočitev. 

 

Višinska razlika: 1050 m vzpona, 1020 m spust

Dolžina: 13 km

Trajanje: 8 - 9 ur hoje

3. dan

Najkrajša etapa našega štiridnevnega trekinga, kar bo že malce utrujenim nogam zagotovo prijalo. Zakorakamo v smeri najvišjega vrha in se po serpentinasti poti povzpnemo čisto pod njegovo vznožje. Na sedlu ne odvijemo nanj, temveč začnemo s sestopom v čudovito zeleno dolino, na koncu katere nas čaka prenočišče. Sestop je mestoma precej strm in gruščnat, zato terja trden in stabilen korak. Po dolini teče potok, ob njem pa se pasejo krave in konji. Pravo nasprotje surovega granitnega, skalnatega sveta, ki ga okusimo pri vzponu na sedlo. 

Višinska razlika: 450 m vzpona, 850 m spusta

Dolžina: 6 km

Trajanje: 4 - 5 ur hoje

4. dan

Po zajtrku zagrizemo v strmo travnato pobočje. Po nekaj urah vzpona se na manjšem sedlu odprejo pogledi na jezera. Še krajši vzpon do najvišje točke tega dne, s katere sledi malce zahtevnejši sestop do planotastega sveta Schladminger Tauern, z jezeri različnih velikosti in barv. Eno prav posebej izstopa po svoji turkizni barvi, zato ga bomo pogledali čisto od blizu. Med jezeri se sprehodimo do roba planotastega sveta, nato pa spet sestopamo v dolino. Pot nas pripelje do prijazne koče z lokalno ponudbo. Do parkirišča Wilde Wasser nas čaka še vsaj 2 uri udobne hoje med planšarijami, mimo še enega jezera, zaključimo pa s hojo po precej atraktivni soteski. 

Domov se vrnemo v večernih urah. 

 

Višinska razlika: 1000 m vzpona, 1300 m spusta

Dolžina: 17 km

Trajanje: 7 ur hoje

Cena 550 € vključuje:

  • ​3x nočitev z zajtrkom in večerjo v gorski koči

  • prevoz z udobnim kombijem (odhodi iz Kranja in Ljubljane)

  • gondola Hochwurzen

  • cestnine in parkirnine, taxi

  • organizacijo in vodenje (2 vodnici PZS)

Možna doplačila:

Cena ne vključuje:

  • ​hrane in pijače na turi

  • pijače pri večerji

  • stroškov osebne porabe

Odpoved trekinga:

  • V primeru odpovedi trekinga s strani agencije se potniku vrnejo vsa vplačana sredstva. 

  • V primeru odpovedi trekinga s strani potnika veljajo splošni pogoji. 

DSC01488.JPG
bottom of page